Spirulina je vrsta cianobakterije, a je med ljudmi še vedno znana kot modro-zelena alga, ki so jo v prehrani uporabljali predvsem v Južni Ameriki, npr. ljudstvo Azteki. Njena značilna zelena barva je posledica vsebnosti rastlinskih barvil, med katerimi prevladuje zeleni klorofil.
Gojijo jo v številnih državah po svetu, v obliki tablet in prahu pa je kot prehransko dopolnilo na voljo tudi na naših policah.
In zakaj je tako zanimiva za uživanje?
Mnogi jo imenujejo super-živilo, saj vsebuje kar 60% beljakovin, od tega 23 esencialnih aminokislin, obenem pa ne gre zanemariti visokih vrednosti vitaminov B3 in B4 ter mineralov, kot so železo, kalcij, magnezij in mangan! Vsebnost klorofila v spirulini sodeluje pri pomembnih funkcijah, kot sta rast in dihanje. Z zelenim pigmentom vnašamo torej v telo kisik za rast dobrih bakterij. Tudi raziskave (EFSA) so pokazale, da ima drobna spirulina mnoge lastnosti, zaradi česar je v vsakodnevni prehrani več kot dobrodošla!
SPIRULINA:
- pomaga uravnavati apetit,
- ohranjati občutek sitosti,
- zmanjševati in vzdrževati telesno težo,
- pomaga v primeru utrujenosti,
- podpira vitalnost telesa in
- izboljšuje energijo.
Ne pozabite torej na (majhno, toda mogočno) spirulino!
Zadnje novice
-
5 poletnih receptov s kubanskim medom Apinature 33
Poletje je čas, ko se narava pokaže v vsej svoji raznolikosti in nas obdari z ...Preberite več -
Zaščita pred mrčesom: naravni in sintetični repelenti
Zaščita pred mrčesom je ključna za preprečevanje neprijetnosti in bolezni, ki ...Preberite več -
16 ZDRAVILNIH LASTNOSTI ALOE VERE
Aloe vera je rastlina, ki je zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti že ...Preberite več -
10 nasvetov za naravno čiščenje jeter
Jetra so eden najpomembnejših organov v človeškem telesu, ki opravljajo številne ...Preberite več