Esencialne maščobne kisline so pomemben gradnik celičnih membran in skrbijo za prožnost naših celic. Visoke koncentracije esencialnih maščobnih kislin se nahajajo tudi v mrežnici očesa, zaradi česar so pomembne za (dober) vid.
Ločimo dolgoverižne omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Njuno delovanje v telesu je dokaj različno, vendar je ključnega pomena ravnovesje vnosa obeh. V prehrani nam pogosto primanjkuje omega-3 maščobnih kislin, medtem ko je vnos omega-6 pri večini ustrezen.
Omega-6 maščobne kisline
Nahajajo se predvsem v rastlinskih semenih in v (iz njih pridobljenih) oljih, rdečem mesu ter jajcih, s pro-vnetnim predznakom.
Omega-3 maščobna kisline
Najboljši vir so divje morske ribe, ki se hranijo z zooplanktonom, bogatim z omega-3 (hranjene ribe vsebujejo več omega-6). V telesu je njihova vloga proti-vnetna. Najbolj znani sta EPA in DHA (okrajšavi). Maščobne kisline omega-3 so tesno povezane z zdravjem možganov, ne samo z zdravjem srca in ožilja, vplivajo tudi na spomin in kognitivne funkcije. Maščobna kislina DHA je še posebej prisotna v živčnem sistemu in ji lahko rečemo tudi kar »hrana za možgane«.
Znanstveno dokazano:
- DHK ima vlogo pri delovanju možganov in ohranjanju vida. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 250 mg DHA.
- Dokozaheksaenojska kislina (DHK) in eikozapentaenojska kislina (EPK) imata vlogo pri delovanju srca. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 250 mg EPK in DHK.
- EPK in DHK prispevata k vzdrževanju normalne ravni trigliceridov v krvi. Koristni učinek je dosežen z dnevnim vnosom 2 g EPK in DHK. Dnevno se ne sme zaužiti več kot 5 g EPK in DHK skupaj.
Strokovnjaki zatrjujejo, da ravnovesje uravnamo z dodajanjem VEČ omega-3 (in ne manj omega 6, ki jih telo uporabi za druge fiziološke funkcije v telesu). Pomanjkanje omega-3 lahko namreč vodi v povečano tveganje za srčno-žilna obolenja in mnoge druge zdravstvene zaplete.
Ob pomanjkanju omega-3 maščobnih kislin je torej dobro, da dodajate omega 3 prehransko dopolnilo, ki je preverjeno pridobljeno iz divjih morskih rib. Dandanes se nekateri proizvajalci ponašajo s prestižnimi certifikati morju prijaznih izdelkov, kot na primer kontrolirano poreklo surovine in certifikat »Friend of the Sea« (zavezanost k trajnosti in spoštovanju morskega okolja), med njimi je tudi Tongil.
Obe maščobni kislini, omega-6 in omega-3 sta esencialni, torej za naše telo nujno potrebni, ključ je v pravilnem razmerju obeh maščob. S polnovredno rastlinsko prehrano in izogibanjem procesiranim živilom ter (občasnemu) dodajanju direktnega vira omega-3 boste storili velik korak k preventivi in ohranjanju svoje vitalnosti!
Zadnje novice
-
5 poletnih receptov s kubanskim medom Apinature 33
Poletje je čas, ko se narava pokaže v vsej svoji raznolikosti in nas obdari z ...Preberite več -
Zaščita pred mrčesom: naravni in sintetični repelenti
Zaščita pred mrčesom je ključna za preprečevanje neprijetnosti in bolezni, ki ...Preberite več -
16 ZDRAVILNIH LASTNOSTI ALOE VERE
Aloe vera je rastlina, ki je zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti že ...Preberite več -
10 nasvetov za naravno čiščenje jeter
Jetra so eden najpomembnejših organov v človeškem telesu, ki opravljajo številne ...Preberite več