Med: Žlička na dan krepi zdravje

Kvaliteten med in ostali izdelki čebel, vsebujejo antioksidante in imajo močan vpliv na naše zdravje in dobro počutje. Kaj lahko spremenimo, če vsak dan zaužijemo žličko medu? Preberite.

Deli s prijatelji:
Zase izberite le najbolj kvaliteten med in ostale proizvode čebel.

Zase izberite le najbolj kvaliteten med in ostale proizvode čebel.

Med: žlička na dan krepi zdravje. Kateri med vam priporočamo?

Med je sladka tekočina, ki jo proizvajajo čebele. Je zdravilen in dandanes ga že mnogi uporabljajo namesto navadnega sladkorja. Z njim lahko sladkamo tako kavo, čaj, tudi tudi limonado in ostale napitke, dodajamo ga lahko v razna peciva in slaščice.

Med vsebuje okrog 80 odstotkov sladkorjev, od tega je največ sadnega in grozdnega sladkorja, nekaj pa saharoze in maltoze. Vsebuje pa tudi encime, kalij, mangan, železo, baker, cink in natrij, vitamine, aminokisline.  

Vir energije

Žlička medu na dan povrne energijo telesu. Zato je primeren tudi za vse tiste, ki so fizično aktivni, ki so preboleli bolezen in ki jim energije primanjkuje. Če ga boste uporabljali kot sladilo namesto navadnega sladkorja, boste naredili veliko dobrega za svoje zdravje.  

Med uporabljamo tudi v zdravilne namene

Kadar smo prehlajeni, nas boli grlo ali se nas loteva gripa, pomislimo na med in ostale produkte čebel, ki pomagajo krepiti zdravje.

Med pomirja kašelj, lajša težave z vnetim grlom, uporabimo pa ga lahko tudi za hitrejše celjenje ran ali opeklin. Prav tako je nepogrešljiv za nego kože.

Deluje proti bakterijam, vsebuje številne antioksidante in pomaga lajšati težave pri obolenju dihal, pri boleznih mehurja in ledvic, pri želodčnih in črevesnih boleznih.

Če boste zvečer pred spanjem raztopili žličko medu v kozarcu toplega zeliščnega čaja, pa vam bo pomagal, da boste hitreje zaspali in spali veliko bolje.

Danes je svetovni dan čebel in prva asociacija nanje je zagotovo zdravilni med. A ta še zdaleč ni edini proizvod, ki prihaja iz čebeljega panja. Ne smemo pozabiti na zdravilni matični mlečekpropolis in cvetni prah, ki so prav tako izjemnega pomena za naše zdravje. Ko boste izbirali proizvode čebel, pa ne pozabite na kvaliteto. Le kvaliteten vrhunski izdelek bo zares zdravilen za vaše telo.  

 

MED - energijsko bogato živilo

Med je energijsko bogato živilo, saj vsebuje kompleksno mešanico sladkorjev (največji delež predstavlja fruktoza in glukoza) in ga zato uvrščamo med naravne sladke snovi. Poleg sladkorja v manjših količinah vsebuje še številne druge snovi, kot so encimi, aminokisline, organske kisline, vitamini, minerale in elemente v sledovih ter druge bioaktivne snovi.

Glede na izvor poznamo »cvetlični med«, ki je pridobljen iz nektarja cvetov, in »gozdni med«, ki je pridobljen predvsem iz izločkov žuželk na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin. Sestava, kakovost, barva, vonj in okus so odvisni od rastlinske vrste, iz katere čebele črpajo medičino (npr. akacijev, smrekov  lipov  kostanjev, hojev med …).

Za zdravega odraslega s povprečnimi potrebami je priporočeno uživanje največ tri do štiri čajne žličke na dan, za otroka pa do dve čajni žlički na dan, ob pogoju, da ob tem nismo dodatno zaužili sladkorjev s sladko hrano, pijačami ali z dodajanjem hrani.

Do dopolnjenega prvega leta življenja se uživanje medu odsvetuje zaradi morebitnih onesnaženj z bakterijo Clostridium botulinum in razvoja botulizma.

V dnevni prehrani naj bi povprečno telesno aktiven posameznik zaužil največ 5-10 % energijskega deleža v obliki prostih sladkorjev. Pri odraslih je to 30–40 g dnevno (6–8 čajnih žličk).

Številne raziskave so potrdile protimikrobno delovanje medu. Za to so odgovorne različne spojine v medu, hkrati pa tudi nizek odstotek vode in nizek pH. Študije so pokazale, da je vpliv medu na zobno gnilobo manjši od običajnega sladkorja, zato je zmerna uporaba medu namesto sladkorja smiselna.

Med je najbolje užiti v naravni obliki, brez posebnih postopkov priprave. Po nepotrebnem ga ne izpostavljamo termičnim postopkom, saj višja temperatura poškoduje ali izniči določene naravno prisotne zaščitne snovi (encimi, vitamini). V toplo tekočino (čaj) ga dodamo šele takrat, ko se napitek ohladi (oziroma doseže temperaturo, nižjo od 40 °C).

 

Izdelki, ki jih priporočamo:

1. Medeni kremni namazi z čokolado in lešniki

2. Medeni kremni namaz z lešniki 

 

Preberite še to:

Cvetni prah in propolis za hladne zimske dni

Matični mleček za naše najmlajše

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.

Prijavite se in uživajte
prednost registriranih strank.

Registriran kupec prejme
-10% POPUST
za vse nakupe

Bi želeli popust ob naslednjem nakupu?

Prijavite se na naše e-novice in prejmite kupon za 10% popust pri naslednjem nakupu.